Cera naczynkowa jest bardzo wrażliwa i wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Charakteryzuje się skłonnością do pękania naczyń krwionośnych, których z wiekiem będzie przybywać. Towarzyszy temu pojawiający się rumień na policzkach, który nasila się w stresujących sytuacjach bądź też przy gwałtownej zmianie temperatur. Za tę przypadłość odpowiadają kruche ścianki naczyń krwionośnych, które nie wytrzymują ciśnienia krwi i rozszerzają się, powodując pojawienie się na skórze czerwonych kreseczek.
Pielęgnacja cery naczynkowej
Ten typ cery jest bardzo podatny na zmiany warunków atmosferycznych. Dlatego zawsze, niezależnie od pory roku należy przed wyjściem z domu nakładać na twarz kremy z filtrami UVA i UVB, które będą chroniły ją od wiatru, mrozu czy też promieni słonecznych. Ważną rolą odgrywa także makijaż, który nie tylko maskuje niedoskonałości, ale również stanowi swoistą ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych. Dodatkowo osoby ze skłonnością do pojawiania się tzw. „pajączków”, powinny stosować specjalne kremy przeznaczone do tego rodzaju cery. Dzięki temu naczynka zostaną wzmocnione i będą mniej podatne na uszkodzenia. Do codziennej pielęgnacji zalecane są kosmetyki, które zawierają witaminę C i witaminę K, algi morskie, wyciąg z arniki górskiej oraz wyciąg z kasztanowca.
Do mycia twarzy najlepiej sprawdzają się delikatne płyny miceralne, które mają za zadanie zastąpić tradycyjne mydło i wodę. Na cerę wrażliwą nie wolno stosować peelingów z drobinkami, ponieważ podrażniają one i tak już kruche naczynka. Niewskazane są także kosmetyki zawierające alkohol, miętę pieprzową czy retinol. Stosowane preparaty powinny być bezzapachowe, z możliwie najmniejszą ilością konserwantów, które nie będą wysuszały cery.
Dieta dla lepszej urody
Równie ważna jak właściwa pielęgnacja jest odpowiednia dieta, bowiem przy cerze naczynkowej powinno się wystrzegać mocnej kawy, herbaty, ostrych i gorących potraw, cytrusów oraz alkoholu. Jadłospis powinien być za to bogaty w owoce i warzywa, ponieważ zawarta w nich witamina C uszczelnia i wspomaga odbudowę naczyń, podobnie jak witamina K, która znajduje się między innymi w brokułach oraz szpinaku. Do picia zalecana jest zielona herbata, dziurawiec i rumianek, które zmniejszają kruchość naczyń.