Bakalie – zdrowa przekąska czy puste kalorie?

Suszone owoce i orzechy są powszechnym dodatkiem do codziennej diety większości ludzi. Rynek spożywczy oferuje nam całą gamę różnorodnych bakalii, od rodzimych suszonych owoców po egzotyczne przysmaki, a także orzechy z różnych regionów świata. Orzechy i suszone owoce są zdrowe i bezpieczne dla organizmu. Dostarczają wielu składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Istnieją jednak pewne bakalie, których należy unikać, ponieważ mają one wysoką zawartość cukru, co może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. 

Bakalie – czego unikać? 

Bakalie są często uważane za zdrowe przekąski o niskiej zawartości tłuszczu, ale wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że niektóre orzechy czy suszone owoce spożywane w nadmiarze mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Orzechy i suszone owoce są niestety produktami kalorycznymi, ponieważ są one bogate w tłuszcze i cukry. Dlatego nie są to produkty zalecane osobom przebywającym aktualnie na diecie odchudzającej czy chorującym na cukrzycę. Bakalie takie jak rodzynki, daktyle, morele i figi są bogate w naturalne cukry i kalorie. Mają też wysoką zawartość sodu, co często może prowadzić do nadciśnienia, dlatego nie powinniśmy spożywać owoców suszonych zbyt często i w nadmiarze. Z kolei orzechy są pożywną przekąską, ale również produktem bogatym w tłuszcze, które spożywane w zbyt dużej ilości mogą prowadzić do pogorszenia się stanu naszego zdrowia. Istnieje jednak sposób na bezpieczne delektowanie się bakaliami jak np. spożywanie ich z płatkami jaglanymi czy jogurtem.